25.3.2021 osallistuin Suomen Tekstiili & Muoti ry: n johtavan asiantuntijan Satumaija Mäen webinaariin, jonka aiheena oli tekstiili- ja muotialan hankinnat, sekä vastuullisuus.
Hankintaketjut
Tekstiilituotteiden valmistusketjut ovat pitkiä ja globaalisti pirstaloituneita.
Raaka-aiheet --->Langan valmistus --->Materiaalin valmistus --->Värjäys ja viimeistys --->leikkaus --->Ompelu --->Valmis tuote.
Tuotteen alkuperä
Vaatteita myyvien yrityksien tulisi kertoa materiaalien alkuperä.
Tuotteiden alkuperämaa määräytyy tuotteen viimeisen merkittävän työvaiheen eli ompelupaikan mukaan. Se ei kuitenkaan sinällään kerro vielä tuotteen tai valmistusolosuhteiden vastuullisuudesta.
Täytyy vaatimukset pystyttäisiin ulottamaan kaikkiin tekstiilien tuotantomaihin. Mutta, tällä hetkellä, Merkittävä osa tekstiilialan tuotannosta tapahtuu tällä hetkellä EU:n ulkopuolella.
Esim. nahka saatetaan tuottaa/käsitellä kehittyvässä maassa ilman EU:n säädäntöjä tai lakeja (ei EU), mutta se esim. ommellaan loppuun muualla jo kehittyneessä maassa (EU-maa). Näin valmiissa tuotteessa voidaan kertoa, että tuote on tehty kehittyneessä maassa, jolloin se on houkuttelevampi valinta kuluttajalle. Näin kuluttajaa voidaan mahdollisesti "harhauttaa" tekemään ostopäätös tämän perusteella.
Se ei sinällään kerro vielä tuotteen tai valmistusolosuhteiden vastuullisuudesta.
Vuoden 2019 tullin ulkomaankauppatilaston mukaan, suurimpia tekstiilien ja muodin tuontimaita ovat Kiina, Bangladesh, Ruotsi ja Saksa.
Vastuullisuusriskit tekstiili-ja muotialan valmistusketjuissa
Kehittyvissä maissa ei välttämättä makseta asianmukaista palkkaa työntekijöille, jätehuolto voi olla heikkoa tai työolot saattavat olla vaaralliset kemikaalien ja puutteellisten suojavarusteiden vuoksi.
Materiaalien alkuperä saattaa vaihdella esimerkiksi eräkohtaisesti tai eri puolilla viljeltyjä kuituja (esimerkiksi puuvillantuotannossa) sekoittaa keskenään.
Alkuperämaa on monelle kuluttajalle kiinnostava tieto, ja keinoja kuluttajien vastuullisten valintojen helpottamiseen pohditaan jatkuvasti.
Riskimaissa ihmisoikeus- ja ympäristöloukkaisten riski on noussut, vaatii yrityksiltä erityistä huolellisuutta. Riskimaita on esim. Kiina, Intia, Bangladesh, Turkki ja Euroopassa Bulgaria, Pohjois-Makedonia, Romania ja Ukraina.
☝Toivon, että tekstiilituotteiden vastuullisuuteen liittyvä sääntely lisääntyy tulevaisuudessa.
Vastuullinen hankinta
2.Tutustu toimintamaiden toimintaympäristöön ja riskeihin.
3.Laadi eettiset periaatteet (Codeof Conduct) ja liitä ne kaikkiin hankintasopimuksiisi.
4.Arvioi omat ostokäytännöt ja huolehdi oman henkilökunnan koulutuksesta.
5.Hyödynnä ostajan tarkistuslistaa ja toimittajakyselyä tiedon keräämiseen ja vastuullisuuden seurantaan.
6.Arvioi tarve liittyä kansainväliseen vastuullisuusjärjestelmään tai kolmannen osapuolen tehdastarkastusten toteuttamiseen.
7.Kommunikoi teoistasi ja puutu mahdollisiin epäkohtiin.
Kommentit
Lähetä kommentti